Meditasjon – forskning og praktiske eksempler

Meditasjon og forskning

Vitenskapen peker i tydelig retning av at meditasjon gir gode helseeffekter. Det er blant annet dokumentert positive endringer i hjernen – du kan endre frekvensen på hjernebølgene og oppnå et lavere stressnivå. Forskningen peker også i retning av at vi kan gi immunforsvaret en boost ved å meditere. Det finnes gode indikasjoner på at en godt etablert meditasjonspraksis bidrar til å dempe angstsymptomer og gir en generell økning av positive følelser. På samme måte som vi kan trene kroppen til å bli sterkere og smidigere, kan vi trene hjernen vår til bli mer oppmerksom på ”her og nå”.

Hvordan begynne å meditere?

Det finnes mange ulike metoder innen meditasjon. I løpet av uken som kommer vil det komme noen praktiske eksempler som du enkelt og trygt kan teste ut. Det er ofte individuelt hva som fungerer og det kan ta tid før man føler at man får dreisen på det. Det er ingen tvil om at meditasjon kan virke vanskelig hvis man setter seg ned og umiddelbart prøver å tømme hodet for tanker. I begynnelsen er det ekstra viktig å gi seg tid til å observere hva som skjer når man lar tanker og følelser flomme fritt.

Hvordan forholde seg til tanker og følelser som strømmer på?

Du ER ikke dine tanker eller følelser selv om vi ofte identifiserer oss veldig med dagsformen vår. Kjernen av det som er deg vil ikke endres selv om du føler deg lykkelig, trist, redd eller er overrumplet av tanker. Ditt innerste ”jeg” er i utgangspunktet upåvirket av tanker og følelser, noe vi kan oppleve hvis vi lar oss selv ta rollen som observatør. Det kan sammenlignes med å sitte i en stor kinosal hvor du sitter helt bakerst i salen og har god avstand til det som skjer på lerretet. En følelse vil sjeldent vedvare over veldig lang tid fordi følelseslivet vårt er i stadig endring. Ofte oppdager vi ikke at vi ga slipp på en følelse før en stund etterpå. Det er ikke uvanlig at vi i dagliglivet enten tenker på ting som allerede har skjedd eller at vi bruker mye energi på å forestille oss noe som skal skje i fremtiden på både kort og lang sikt. Meditasjon gir deg muligheten til å utforske en mer oppmerksom tilstedeværelse også i dagliglivet.

Praktiske tips til å komme i gang – forberede kroppen og sinnet

Finn en komfortabel sittestilling. Sitt på kanten av en pute eller et sammenbrettet teppe, med bena i kryss, oppreist ryggrad og åpent bryst. Hendene kan hvile på lårene. Alternativt kan du sitte godt oppreist i en stol, eller også ligge ned hvis det er best for deg.

Lukk øynene. Bruk et øyeblikk til å kjenne underlaget under deg og kroppens forankring til det du sitter eller ligger på. Ta oppmerksomheten til pusten, la innpust og utpust gå rolig inn og ut gjennom nesen. Forestill deg at du puster inn i hele kroppen, du skaper ekstra rom på innsiden. Luften du puster inn har en lett og lys kvalitet. Kjenn etter at kjevemusklene er avslappet, at huden og musklene i ansiktet er myke. La skuldrene og skulderbladene være myke og avslappet.

 

Konsentrasjon kan lede til meditasjon

Forestill deg at du tar et skritt tilbake, du står på utsiden og er vitne til det som k
ommer. Registrer det som er der. Forsøk å ikke involvere deg i en enkel tanke eller følelse. Hvis du merker at du henger deg opp i èn ting, forsøk å bruke pusten til å gi slipp og la tankene og følelsene flyte videre forbi. Du kan alltid flytte fokus til innpust og utpust for å ha et konsentrasjonspunkt.

Du kan også forsøke å fokusere på et mentalt bilde som du liker. Det kan ha en
spesifikk form, eller det kan være sollys, månen eller kanskje flammen til et stearinlys. Hver gang tankene vandrer av gårde tar du oppmerksomheten rolig tilbake til fokuspunktet ditt. Slik trener du hjernen til å konsentrere seg om en ting. På sikt vil du antagelig merke at du lettere unngår at tankene vandrer og du kan oppleve å være i en meditativ tilstand.

 

Legg inn en kommentar